Cum aleg?

Cum aleg un sistem de securitate?

Mai întâi, precizăm că textul care urmează se referă strict la protejarea incintelor, și nu a autoturismelor sau altor obiective sau bunuri.

Este important sa ințelegem că nu există un sistem care să asigure o protecție de 100% a unei incinte!
Cea mai bună abordare este să realizăm o combinație de sisteme de securitate, dublată de o conduită corespunzatoare – prudența e mama înțelepciunii…

Prin combinație de sisteme înțelegem instalarea unui sistem de alarmă, dublată de instalarea unui sistem de supraveghere video.

Chiar în interiorul acestor sisteme, este indicat să realizăm o “autosupraveghere”: la sistemele de alarmă, un senzor să fie protejat printr-o amplasare corectă, zonele neacoperite de el fiind protejate de alți senzori, iar la supravegherea video, camerele să fie amplasate în locuri practic inacesibile, sau să “se vadă” reciproc.

Dacă doriți detalii privind componența și funcționarea sistemelor de securitate, puteți accesa acest link: Detalii sisteme de alarmă.

Dacă doriți doar un ajutor pentru o orientare rapidă, citiți mai departe:

Sistemul de alarmă:

Sistemele de alarmă comercializate de noi sunt wireless, adică transmisia semnalelor de la senzori la unitatea centrala se realizează prin unde radio, deci nu mai este necesar să amplasați cabluri de legătură între componentele sistemului.

Comercializăm și sisteme mixte, care dispun, pe lângă zonele wireless, și de zone cablate la care se pot cupla senzori de mișcare cu fir. Această facilitate în plus oferă posibilitatea de a amplasa senzori și în zonele în care comunicarea radio cu centrala de alarmare e critică sau problematică.

O altă caracteristică importantă este aceea că aceste sisteme au facilitatea de comunicare și comandă prin telefonie: în caz de urgență ele pot apela câteva numere de telefon, sau pot fi apelate de către proprietar și, după introducerea corectă a codului de securitate, li se pot trimite prin telefon anumite comenzi.

Fiind vorba despre transmisie prin radio și comunicare telefonică, la alegerea sistemului trebuie să țineți cont de două lucruri:

 • este necesar să vă asigurați că dimensiunile incintei și obstacolele care pot influența legătura radio permit funcționarea normală a sistemului;
 • dacă dispuneți de o linie telefonică fixă, puteți opta pentru un tip de sistem de alarmă cu comunicare de pe linie telefonică fixa; dacă nu dispuneți de o asemenea linie, trebuie să vă orientați spre un sistem de alarmă care are încorporată o parte de telefonie GSM și foloseste, pentru comunicarea telefonică, o cartelă SIM.

Este foarte important să rețineți că, atunci când este vorba despre propagarea undelor radio, nu există garanții – există numai certitudini obținute prin teste practice! Iar condițiile favorabile de propagare se pot schimba în timp, prin instalarea altor dispozitive wireless în incintă, sau apariția în zonă a unor emițători radio noi.

Obișnuim ca, acolo unde există dubii cu privire la eficiența acoperirii radio, să oferim cumpărătorului posibilitatea de a testa un sistem, înainte de a emite factura; cupărătorul trebuie totuși să achite temporar contravaloarea sistemului de alarmă ales, suma fiind rambursată dacă testele au un rezultat negativ.

În ce privește numărul și tipul de senzori necesari, ne puteți cere sprijinul; oricum, trebuie să știți că:

 • este necesar să asigurați doar punctele de acces naturale care pot fi forțate (uși, geamuri);
 • este inutil să amplasați senzori în dependințe sau camere în care nu exista nici obiecte de valoare, nici cale de acces: cine riscă o spargere, nu pleacă fără a lua ceva care să justifice acest risc, deci va circula practic prin aproape toată casa, intrând până la urmă în raza de acoperire a unui senzor de mișcare.

O situație specială o reprezintă incintele pentru care se dorește supravegherea exteriorului (o curte, spre exemplu). În general, pentru un asemenea caz, ne sunt solicitați senzori de exterior.

Ținând cont de prețul de cost extrem de ridicat al senzorilor de exterior, precum și de posibilele probleme de transmisie radio către centrala de alarmare, venim în întâmpinarea acestor cereri cu o altă soluție, mai eficientă: instalarea suplimentară a unui sistem de supraveghere video, cuplat la centrala de alarmare similar unui senzor de exterior cablat. Acest sistem video va fi dotat cu camere de exterior și setat să înregistreze, pentru aceste camere video, doar la detecția mișcării.

Aceasta abordare are 2 avantaje majore:

 • se realizează un sistem mixt (alarmă plus înregistrare video), cel mai eficient posibil, care oferă și posibilitatea de identificare a intrușilor – deci cresc șansele de recuperare a bunurilor și de prindere a infractorilor;
 • prezintă o funcționare mai sigură la un preț de cost sensibil egal.

Acum, mai rămâne să vă alegeți o sirenă, instalarea și programarea sunt super-simple!

Felicitari, v-ați dotat cu un sistem de alarmă eficient si util!

Sistemul supraveghere video:

Pentru un sistem de supraveghere video, trebuie să răspundeți la trei întrebări imprtante:

 • ce tip de camere corespund scopurilor Dvs.;
 • care este sistemul de preluare, redare și / sau înregistrare a imaginilor.
 • dacă doriți sau nu să aveți acces la sistem de la distanță, prin Internet.

în ceea ce privește camerele video, ele pot fi de interior / exterior, cu reflector cu infraroșu încorporat sau nu, fixe sau orientabile, cu lentile cu distanță focală fixă, sau variabilă (reglaj local sau de la distanță); mai sunt și alte caracteristici, dar acestea sunt cele mai importante.

Ca functionalitate, camerele pot fi de supraveghere sau de identificare.
Camerele de supraveghere au în general un unghi de cuprindere mare și au ca scop principal detecția pătrunderii unei persoane într-un anumit perimetru, în timp ce camerele de identificare trebuie să permită distingerea trăsăturilor unei persoane, dincolo de orice dubiu.

în timp ce camerele de supraveghere pot fi instalate usor, poziționarea lor nefiind critică, camerele de identificare trebuie să acopere un unghi mult mai îngust, și să fie amplasate pe căi de acces imposibil de evitat în cazul unei pătrunderi prin efracție.

Sistemul de prelucrare, redare și stocare a imaginilor poate fi constituit dintr-o placă de captură, care se instalează în calculator, sau dintr-un video recorder digital, care este de fapt tot un calculator, cu sistem de operare propriu, hard-disk încorporat, s.a.m.d.

În cazul camerelor cu conectare la Internet (așa-numitele camere cu IP), înregistrarea se poate face și de la distanță, pe calculatorul cu care se ia legatura cu camera respectivă.

In ceea ce privește declanșarea înregistrării video doar la detecția mișcării, sunt foarte rare cazurile în care sistemul de detecție este tip “senzor de mișcare” încorporat în cameră – de regulă, detecția mișcării este realizată software, de către dispozitivul de prelucrare și înregistrare (placă de captură sau DVR).

Câteva sugestii:

 • un videorecorder digital este de preferat unei plăci de captură, din motive care tin de exploatare (DVR-urile sunt sisteme DEDICATE) și de siguranta (pot fi mai usor ascunse, în timp ce calculatoarele sunt de obicei pe lista de obiecte sustrase!…);
 • este bine sa alegeți camere de supraveghere cu lentile cu distanța focală variabilă, pentru a vă putea regla unghiul optim de vedere după necesități;
 • în situația în care aveți un sistem legat la Internet, este bine totuși ca înregistrarea să se facă local – calitatea imaginilor va fi incomparabil mai bună;
 • nu faceți compromisuri la calitatea camerelor de supraveghere!
 • nu incercați să vă cuplați singuri la Internet sistemele video cu IP! Este esențial să aveți cunoștințe temeinice despre procesarea video, sisteme de operare, PC – hardware/software, retele locale (LAN) și externe (WAN, sau Internet)!

Pentru întrebări suplimentare vă rugăm să ne apelați telefonic – vă mulțumim!

list – de regulă, detecția mișcării

X