Detalii sisteme alarmă

Sistemul de alarmă:

Ce este de fapt un sistem de alarmă?

Un sistem de alarmă este o combinație de componente electronice care are ca scop semnalizarea unei situatii potențial periculoase: intrare prin efracție, incendiu, scurgeri de gaz, inundație.

El este compus din:

  1. elementele de detecție: senzori de deschidere a ușilor, de mișcare, de fum, de temperatură, de gaz, de geam spart, de vibrație, de inundație, ș.a.
  2. unitatea centrală, numită uneori și centrala de alarmare sau panou de control, care are rolul de a interpreta semnalele venite de la senzori, și de a declanșa, dacă este cazul, avertizarea;
  3. elementele de avertizare locală, sonoră (uneori și vizuală), în speță sirenele;
  4. la sistemele moderne, exista și elementele de avertizare la distanță, prin comunicare de voce sau date, pe sistem de telefonie, sau prin Internet.

În primul rând va trebui să decideți care sunt situațiile periculoase față de care doriți să vă protejați: dacă nu este vorba numai de efracție, veți avea nevoie și de senzori corespunzători fiecărui caz în parte: spre exemplu, senzori de fum, dacă doriți și o protecție la incedii.

Protecția la intrare prin efracție:

Am întâlnit foarte des situații în care persoane care au fost victimele unei spargeri solicită un număr de senzori nejustificat de mare. Stresul la care au fost supuse le determină să dorească supravegherea fiecărui centimetru de podea...

În realitate însă, este absolut suficientă asigurarea posibilelor căi de acces.

Ce trebuie să aveți în vedere relativ la senzori, pe scurt:

Ce trebuie știut despre senzorii de mișcare:

Există mai multe tipuri de senzori de mișcare:

Senzori PIR cu detecție simplă:

Senzori de mișcare cu detecție multiplă:

Sezorii cu detecție multiplă sunt echipați, pe lângă celulele de detecție IR (de obicei în număr de două), și cu o celulă de detecție radar.

Zonele de detecție ale celulelor nu se suprapun, ci sunt adiacente (alăturate) - pentru validarea stării de urgență, trebuie ca cel puțin 2 zone de detecție să devină active succesiv, într-un interval de timp determinat.

La senzorii mai avansați, prima zonă de detecție poate declanșa și o pre-alarma, sau pre-avertizare, in scopul descurajării intrusului.

Important!!! - toți senzorii care conțin și detecție radar pot fi puși în stare de alertă și de către obiecte in mișcare! De aceea, amplasarea lor trebuie facută respectând strict anumite reguli, și de către persoane care cunosc foarte bine modul lor de funcționare.

Copyright 2005 SC ARIES SA, All rights reserved